Rodekool koken

Leer hier hoe u lekkere rode kool maakt

Hulp nodig bij het vinden van een geschikt rode kool recept?

Er zijn zoveel rode kool recepten omdat deze groente op verschillende manieren bereid kan worden. De kool valt rauw te eten en is ook gekookt te verwerken in diverse maaltijden. Rauwe kool wordt aan salades toegevoegd terwijl de gekookte variant terugkomt in rode kool stamppot, soepen en ovenschotels. Hieronder vind je wellicht een geschikt rode kool recept.

rode kool

Tip: hoe moet je rode kool snijden?

Het schoonmaken snijden kan voor sommigen een hele opgave zijn en daarom enkele tips om je te helpen bij het rode kool snijden. Je begint met het verwijderen van de buitenste bladeren. Daarna snijd je de kool in vier tot zes stukken waarbij je de stronk eraf snijdt. Om fijn te kunnen werken met deze groente kun je de rode kool raspen of in dunne reepjes snijden.

Wanneer je grove rode kool wilt is het aan te raden om de reepjes +/- een centimeter breed te maken. Wil je hem iets fijner dan kun je een halve centimeter aanhouden. Eventueel de kool nog eens wassen maar dat is geen vereiste.

Rode kool recept 1: Rode kool met appel
Bovenstaand recept is redelijk basic en daarmee ook gemakkelijk klaar te maken. De rode kool wordt gekookt en op smaak gebracht door laurierblaadjes, kruidnagel, peper en zout. Daarnaast snijd je appels in kleine blokjes en bestrooi je ze met kaneel. Eventueel kun je ook een sjalotje of ontbijtkoek toevoegen. Een beetje bruine suiker erbij en dan zal de rode kool met appel ongeveer 25 minuten op laag vuur moeten sudderen. Vergeet niet om de kruidnagel en laurierblaadjes te verwijderen.

Rode kool recept 2: Rode kool stamppot
Er zijn meerdere recepten te vinden maar rode kool stamppot met aardappelen, appels en ananas is heerlijk om te serveren bij een rookworst of met spekjes. Snijd de kool en aardappelen en doe ze samen in een pan, azijn toevoegen en aan de kook brengen. Ondertussen kun je de ananas en appel in blokjes snijden. Daarna de groenten afgieten, fijn stampen en op smaak brengen met zout, peper, suiker en een beetje siroop. De ananas en appel erdoor roeren en de rode kool stamppot serveren.

Rode kool recept 3: Ovenschotel rode kool
Ovenschotels bieden voldoende mogelijkheden en zo ook bij de ovenschotel rode kool. Het gerecht wordt aangevuld door aardappelpuree, prei en rundergehakt. Om nog wat extra smaak te creëren kun je wat knoflook, ui en tijm toevoegen. Bak het gehakt rul, voeg de smaakmakers toe en laat de rode kool ook nog enkele minuten meebakken.

Verwarm de oven op 200 graden, verdeel de ingrediënten gelijkmatig over de ovenschaal en voeg eventueel appel partjes toe. Dan ook de aardappelpuree erbij doen en gedurende een halfuur in de oven plaatsen. Je kunt de ovenschotel rode kool bij voorkeur ook garneren met geraspte kaas.

Rode kool recept 4: Rode kool salade
rode kool saladeEen frisse rode kool salade kan bijvoorbeeld met aardappelblokjes en een mager stukje vlees geserveerd worden. Je zet zo een gevarieerde en gezonde maaltijd op tafel. Meng de kool met wortelen, zoete paprika (of mandarijn / mango), sinaasappelrasp en walnoten. Met olie, azijn en honing kun je een dressing maken. Natuurlijk smaakt een andere saus ook goed bij de rode kool salade. Doe het gerecht in een schaal en garneer met verse peterselie.


Laat een reactie achter: